Nieuw: klantroute kraamzorg

Categorie: Partners

Elk jaar ontvangen meer dan 29.000 vrouwen in Nederland onvoldoende of zelfs helemaal geen kraamzorg. Met name vrouwen met een lage opleiding, een beperkt inkomen, een migratieachtergrond, of vrouwen die moeite hebben met de Nederlandse taal, worden hierdoor getroffen. Dit gebrek aan zorg vormt een risico voor zowel moeder als kind. Om kraamzorg voor iedereen beter toegankelijk te maken, hebben Pharos en ErasmusMC de 'Klantroute Kraamzorg' geïntroduceerd.


De 'Klantroute' verschaft inzicht in de ervaringen van zwangere en recent bevallen vrouwen in kwetsbare situaties. Hoewel de tool is ontworpen voor kraamzorgspecialisten, is het tevens relevant voor verloskundige zorgverleners in ziekenhuizen, huisartsen, jeugdartsen en -verpleegkundigen.

 

Toegankelijke kraamzorg

Juist in situaties waarin vrouwen kwetsbaar zijn, is voldoende zorg na de bevalling van essentieel belang. Het kan voor professionals in de geboortezorg soms een uitdaging zijn om deze specifieke groep vrouwen te bereiken. Daarom is het van groot belang dat zorgverleners zwangere vrouwen duidelijke en begrijpelijke informatie verstrekken over de waarde van kraamzorg en wat dit precies inhoudt, op een manier die aansluit bij hun individuele behoeften. De 'Klantroute' kan hierbij ondersteunen.

 

Hoe werkt de tool?

De 'Klantroute Kraamzorg' begeleidt zorgverleners door de verschillende stadia die alle zwangere vrouwen (en hun partners) doorlopen, vanaf het prille begin van de zwangerschap tot aan de kraamzorgweek. In iedere fase wordt besproken welke ervaringen de vrouw kan hebben en wat zij als belangrijk ervaart. De klantroute voorziet onder andere in video's, animaties, hulpmiddelen, tips, links naar nuttige websites, gespreksmethoden, online leermodules, visueel materiaal, infographics en checklists die direct toepasbaar zijn in de geboortezorg.

 

 

Bekijk hier de klantroute kraamzorg.

Bekijk meer

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

21 mei 2024 | Taalunie Heerlijk Duidelijkdag