10 november 2020 Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Categorie: Agenda

Op dinsdag 10 november 2020 organiseren we onze eerstvolgende netwerkbijeenkomst. Deze bijeenkomst is online. Aanmelden is mogelijk via dit formulier

Tijden: 

14.45 Plenaire opening
15.15 - 15.45 Sessies ronde A 
16.00 - 16.30 Sessies ronde B
Er is geen plenaire afsluiting. Programma netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

We starten deze online netwerkbijeenkomst met een plenaire opening door Coryke van Vulpen. Zij is coördinator van onze alliantie. Dit jaar bestaat de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 10 jaar. We starten daarom met diverse hoogtepunten van onze alliantie. Daarna krijg je als deelnemer de mogelijkheid om twee maal een sessie naar keuze bij te wonen. Wanneer je bent aangemeld voor de bijeenkomst, ontvang je vooraf een e-mail waarin je je keuzes kenbaar maakt. Meld je aan via dit formulier


Sessies in ronde A (15.15 - 15.45)

Sessie A1 

Door: Ton Drenthen, NHG

Voor: makers van online gezondheidsinformatie 

Over:

Thuisarts.nl heeft het Certificaat van toegankelijkheid gekregen. Dit betekent dat Thuisarts.nl voldoet aan de AA richtlijnen van het Waarmerk drempelvrij.nl. In deze sessie legt Ton Drenthen uit hoe zij te werk zijn gegaan en deelt hij kennis om ook jouw website meer toegankelijk te maken. 

 

Sessie A2

Door: Sarah de Jong, Takeda 

Voor: makers van (complexe) patiënt informatie

Over:

Informatie over afweerstoornissen en antistoffen is vaak complex. Kan dit begrijpelijker worden gemaakt voor patiënten?

Sarah de Jong deelt samen met een verpleegkundige Helga Dres ervaringen over hoe zij dit hebben aangepakt. Van het intern agenderen dat het meer vindbaar, begrijpelijk en toepasbaar moet worden gemaakt, tot het uitwerken van meer eenvoudige informatie door middel van praatkaarten. 

Bekijk alvast de Methodiekbeschrijving voor het ontwikkelen van praatkaarten.

 

 

Sessie A3

Door: Karin Cortenbach, Taal voor allemaal 

Voor: iedereen die wil weten hoe je tot begrijpelijke taal komt over een groot onderwerp

Over:

Karin Cortenbach vertelt over hoe Taal voor allemaal aan de slag ging met de nieuwe Donorwet. In opdracht van Koraal maakte Taal voor allemaal informatie over deze wet in begrijpelijke taal. Karin gaat in op hoe we tot dit resultaat kwamen, op gemaakte keuzes en genomen hindernissen.

Vindt alvast meer informatie of bekijk het resultaat.

 

Sessie A4

Door: Marieke Rams en Vincent Bakker, Dialogue Trainer

Voor: opleiders en zorgverleners, over gesprekstechnieken in de zorg

Over:

Gesprekstechnieken in de zorg kan je online oefenen. Oefen het communiceren met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en oefen met het toepassen van de  terugvraagmethode.

Oefen alvast met 'Goed Begrepen'.

 

Sessie A5

Door: Janke Oosterhaven

Voor: onderzoekers

Over:

Nieuwsgierig naar de uitkomsten van een recent afgerond promotieonderzoek naar het thema gezondheidsvaardigheden in de 2e lijns pijnrevalidatie? Dr. Janke Oosterhaven zet in deze sessie het perspectief van cliënten met chronische pijn en beperkte gezondheidsvaardigheden centraal.

Uitkomsten van een longitudinaal kwalitatief onderzoek naar pijneducatie worden gedeeld. Daarnaast komen geleerde lessen rondom het “in co-creatie ontwikkelde educatiemateriaal met cliënten” aan de orde.

Lees meer over Dr. Janke Oosterhaven en haar promotieonderzoek.


Sessies in ronde B (16.00 - 16.30) 

Sessie B1

Door: Mariel Derksen, HAN & Eric Jutten, The Simulation Crew

Voor: opleiding en onderwijs, over gesprekstechnieken in de zorg

Over:

De HAN gaat bij alle opleidingen aandacht vragen voor het herkennen van laaggeletterdheid. Ze doen dit door middel van een nieuwe techniek, een VR applicatie. Virtual reality om laaggeletterdheid te herkennen en het taboe te doorbreken.

Lees meer over de leergemeenschap laaggeletterdheid

 

Sessie B2

Door: Jeanny Engels, Vilans

Voor: beleidsmakers, medewerkers uit de huisartsenpraktijk, ROS’en, zorggroepen

Over:

Met een gezamenlijke aanpak rondom gezondheidsverschillen maak je meer impact. Regionaal beleid op gezondheidsvaardigheden werkt. Jeanny gaat in gesprek over het  Adviesrapport ‘Aandacht voor gezondheidsvaardigheden in de huisartsenzorg.

 

Sessie B3

Door: Michelle Duurkoop - van den Brink, stichting KIJKsluiter 

Voor: makers van gezondheidsinformatie

Over:

Het testen van je materiaal op begrijpelijkheid is belangrijk. In deze sessie leer je over de meerwaarde van testen met de eindgebruiker. Hoe pakt stichting KIJKsluiter dit aan? Wat zijn de best practices?

Bekijk alvast meer op de website van stichting KIJKsluiter.

 

Sessie B4

Door: Marjolijn van Leeuwen & Anna de Haan, Pharos

Voor: zorgprofessionals in de JGZ en daarbuiten

Over:

Werk je met beeldverhalen, of ga je er mee werken? Marjolijn heeft veel beeldverhalen ontwikkeld. En dit keer ontwikkelde ze een korte handleiding: Hoe gebruik ik beeldverhalen in de opvoedondersteuning? Er worden voorbeelden gegeven over opvoedondersteuning, maar de tips zijn breder toepasbaar. Deze tips komen voort uit de onderzoekservaring van Pharos 

 

Online netwerken

De sessies zijn gericht op kennisoverdracht, met voorbeelden uit de praktijk. Meld je aan voor ons evenement op LinkedIn. Hier kan je alvast zien wie er nog meer aanwezig is. En achteraf kan je hier ook verder kennismaken met andere deelnemers. Het gehele jaar door kan je ook contact opnemen met partners en geïnteresseerden in onze besloten LinkedIn groep.

 

Gebruik dit formulier om je aan te melden voor onze netwerkbijeenkomst.

Bekijk meer

4 juli 2023 | Q&A de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Luistertip: Dragen digitale hulpmiddelen bij aan aandacht voor de patiënt?

13 juni 2023 | Bijeenkomst werkgroep Inclusiviteit en participatie