Op donderdag 9 september van 12.00 tot 13.00 vindt de webinar ‘Begrijpt de patiënt mij?' plaats. Meld je aan door een mail te sturen naar taalpunt@amsterdamumc.nl.
Het webinar is een samenwerking tussen Taalpunt Amsterdam UMC, OLVG en BovenIJ ziekenhuis. In de week van Lezen en Schrijven (6 tot en met 12 september) vragen de Amsterdamse ziekenhuizen extra aandacht voor de grote groep mensen die moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. In de gemeente Amsterdam zijn dit ruim 150.000 mensen, in sommige stadsdelen maar liefst 1 op de 3 inwoners. Eenvoudige taal is voor hen letterlijk van levensbelang.
Programma Begrijpt de patiënt mij?
Enid Reichrath (Taal voor allemaal)
Begrijpelijke taal levert voor iedereen winst op. Een patiënt ervaart minder stress als de zorgverlener aandacht heeft voor begrijpelijke taal. Hoe kan de zorgverlener in de spreekkamer beter aansluiten bij wat de patiënt wil weten en kan begrijpen? Enid Reichrath geeft tips die je direct in de praktijk kunt toepassen.
Eva Vis-Wagemakers en Fatima Bendiboune (GGZ inGeest)
Het is niet altijd eenvoudig om erachter te komen of een patiënt moeite met lezen en schrijven heeft. Iemand kan sociaal wenselijke antwoorden geven, of met goede smoezen komen. Hoe check je of mensen informatie écht begrijpen? Dat ze niet doen alsof? En ze niet overvraagd worden?
Mirjam de Vos (Amsterdam UMC)
Uit onderzoek van Mirjam de Vos blijkt dat familieleden van patiënten op de intensive care zich niet altijd gehoord en geholpen voelen. Dit kan komen door eerdere negatieve ervaringen, maar bijvoorbeeld ook doordat ze de informatie niet goed begrepen hebben. Welke strategieën kunnen zorgverleners hiervoor gebruiken in moeilijke gesprekken met familie?
Ex-laaggeletterde Dicky Gingnagel vertelt tussendoor over zijn ervaringen in de zorg. Waar liep hij als patiënt tegenaan, en welke tips heeft hij voor zorgverleners die te maken krijgen met laaggeletterdheid?
Aanmelden Begrijpt de patiënt mij?
Je kunt het webinar live volgen via Microsoft Teams. Meld je aan door een mail te sturen naar taalpunt@amsterdamumc.nl. Je ontvangt via een automatisch antwoord de toegangslink voor het webinar.