5 lessen van Cindy Brach

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

5 lessen van Cindy Brach 

Op 18, 19 en 20 september werd de tweede wereldwijde summit van de International Health Literacy Association (IHLA) in Rotterdam gehouden. De eerste editie was 3 jaar geleden online, dit was de eerste keer dat dit netwerk fysiek bijeen kwam.


International Health Literacy Association (IHLA)

In Rotterdam waren deelnemers uit 40 landen. Er waren plenaire lezingen, paneldiscussies, meer dan 50 deelsessies en ruim 70 posterpresentaties. Over onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Het thema van deze bijeenkomst was: Health literacy for people and planet. Een groot, maar actueel thema. In de aankomende periode delen we vanuit de Alliantie Gezondheidsvaardigheden enkele geleerde lessen. Op dinsdag 15 oktober ben je welkom om deel te nemen aan het webinar over deze bijeenkomst

 

Voorzitter Kristine Sorensen opende het summit. Vice-voorzitter Orkan Okan zal per 1 januari 2025 in haar voetsporen treden. Vanuit Nederland mocht onze coördinator Coryke van Vulpen iedereen welkom heten. Vervolgens kreeg onder andere Cindy Brach een prijs. Ze kreeg de prijs voor al haar bijdragen aan de Health Literacy community. Inmiddels is Cindy Brach met pensioen. Ze gaf de deelnemers van het summit 5 lessen mee. Want soms is het lastig om onderwerp als ‘gezondheidsvaardigheden’ op de kaart te zetten en te houden. Gelijke kansen op goede gezondheid zijn alleen mogelijk wanneer we rekening houden met gezondheidsvaardigheden. 

 

Over Cindy Brach

Mevrouw Brach heeft, met diverse teams, jarenlang onderzoek gedaan naar Health Literacy. In het Nederlands vertalen we dat naar gezondheidsvaardigheden. Zij werkte onder andere mee aan de PEMAT: The Patient Education Materials Assessment Tool. Dit is een tool waarmee je kunt bekijken hoe begrijpelijk jouw voorlichtingsmateriaal is. In Nederland is dit vertaald door Pharos in het VBI: Voorlichtingsmateriaal Beoordelingsinstrument. Daarnaast publiceerde zij over de 10 eigenschappen van een gezondheidsvaardige organisatie. Ook deze tool is in Nederland toepasbaar gemaakt door Pharos. Dit zijn de 10 kenmerken van een gezondheidsvaardige organisatie.

 

5 lessen van Cindy Brach

De lessen van mevrouw Brach zijn vrij vertaald. Reflecterend op haar carrière in onderzoek naar gezondheidsvaardigheden, kwam zij tot deze 5 strategieën om gezondheidsvaardigheden op de kaart te krijgen en te houden.

 

1: Spring op de rijdende trein

Ook in gezondheidsbeleid spelen ‘trends’ een rol. Denk bijvoorbeeld aan medicatieveiligheid, samen beslissen en ‘health equity’ (gelijke gezondheidsuitkomsten). Vaak is er dan voor dit soort onderwerpen net wat meer budget beschikbaar. Haak aan op die trends! En leg uit dat gezondheidsvaardigheden een rol spelen om iedereen te bereiken. Het is belangrijk dat organisaties hierin ook naar zichzelf kijken, hoe toegankelijk zijn zij voor iedereen?

 

2: Delen en stelen

Heb je onderzoek gedaan? Heb je een gezondheidsinterventie gemaakt? Deel deze kennis! Wil je juist nieuwe kennis op doen of aan de slag met een interventie? Kijk dan eerst wat er al is. En bedenk je: beter goed gejat dan slecht bedacht. 
Stelen klinkt wat onaangenaam, meer passend bij het onderwerp van dit summit zou je kunnen zeggen: hergebruik wat er al is. 

 

3: Wetenschap en praktijk zijn geen vijanden 

Soms werkt iets in de praktijk, terwijl onderzoek laat zien dat iets niet werkt. En andersom. De oproep van mevrouw Brach: laat wetenschap en de praktijk elkaar versterken.

 

4: Strategisch opportunisme

Blijf uitleggen wat gezondheidsvaardigheden zijn. Train jezelf voor een goede 'elevator pitch’ (een overtuigend verhaal in 60 seconden). En blijf dit onderwerp op de kaart zetten, activeer de mensen in je netwerk die het verschil kunnen maken. 

 

5: Intrinsieke motivatie 

Ofwel: je passie. Je hebt op enig moment gekozen om je te verdiepen in het onderwerp ‘gezondheidsvaardigheden’. Volg deze passie. Voor Cindy Brach geldt dat zij altijd werd gemotiveerd door haar gevoel van rechtvaardigheid. 

 

Meer lessen vanuit de International Health Literacy Association (IHLA)

Er was veel te leren tijdens dit summit. Deze kennis delen we tijdens een live Webinar 'Gezondheidsvaardigheden: wat kunnen we leren van onze collega’s wereldwijd?'. Het webinar is van 11.00 tot 12.00. 
Bekijk het programma en meld je aan

Bekijk meer

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's

Kennismaking nieuwe stuurgroepleden Janneke Veeze en Linda Daniels-van Saase

Interview Laurens van den Berg: medeoprichter Tolkie