Lokaal Preventieakkoord: tips voor een gezonde gemeente

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Lokale preventieakkoorden: houd rekening met gezondheidsvaardigheden 


Vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt het maken van lokale preventieakkoorden bevorderd. Bekijk bijvoorbeeld deze video waarin wethouders en beleidsmakers worden opgeroepen aan de slag te gaan met preventie. 


Maar hoe bereik je alle inwoners? In dit artikel bundelen we adviezen van onze partners. Je leest hier tips over hoe je rekening kan houden met de één op de vier bewoners die beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Een succesvol preventieakkoord houdt rekening met deze grote groep.    

 


Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden? Wat kan je hier aan doen? 


Ongeveer één op de vier mensen heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. In bovenstaande video zie je hoe dat zit en wat je kunt doen. Aan de ene kant is het belangrijk om bewoners de kans te geven om vaardigheden te vergroten. Aan de andere kant is het noodzakelijk om informatie over preventie en zorg zo aan te bieden dat dit voor iedereen toegankelijk is. 
Partner Nivel onderzocht dit. Lees de factheet: Hoe gezondheidsvaardig is Nederland?


Gezondheidsvaardigheden en basisvaardigheden: Handvatten voor gemeenten

In dit document van GezondIn (partner Pharos en Platfrom 31) lees je vijfhandvatten waar je rekening mee kan houden in je gemeente. Bij elk handvat vind je feiten en cijfers, direct toepasbare materialen en/of goede voorbeelden. 

De vijf handvaten:

  1. Agenderen en borgen
  2. Begrijpelijk communiceren
  3. Ondersteuning omgeving
  4. Versterken vaardigheden
  5. Deskundigheid bevorderen 

Download: ‘Gezondheidsvaardigheden en basisvaardigheden: Handvatten voor gemeenten


Hoe toegankelijk is jouw gemeente?

Er is veel bekend over hoe je een toegankelijke organisatie kan zijn. Dit is een belangrijke stap om iedereen in je gemeente goed te kunnen bereiken. Partner Pharos ontwikkelde hiervoor een korte test. Hiermee kan je zelf kijken hoe goed jouw organisatie op dit moment scoort. En ontvang je naafloop passende adviezen. 

Gebruik: Test - Hoe begrijpelijk is mijn organisatie voor iedereen?

 

Effectieve interventies om vaardigheden te vergroten

Het Loket gezond leven (van het RIVM) doet onderzoek naar en deelt kennis over effectieve interventies. Begin 2022 is 'Voel je goed!' in de schijnwerpers gezet. 'Voel je goed!' is ontwikkeld door partner Stichting Lezen en Schrijven. Het is een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen om vaardigheden te vergroten (van een vrijwilliger).  

Ook het expertisepunt Basisvaardigheden deelt kennis en goede voorbeelden over het vergroten van vaardigheden. 

Maak gebruik van bestaande interventies, zoals Voel je Goed,  Gezond Inburgeren of één van de andere voorbeelden via raadplegen.

 

Goed om te weten over gezondheidsvaardigheden

Gezondheidsvaardigheden gaat over het kunnen vinden, begrijpen en toepassen van informatie over zorg en preventie. 'Naast de vaardigheden lezen, schrijven en rekenen, zijn inmiddels ook budgetteren en digitale vaardigheden geaccepteerd als basisvaardigheden die noodzakelijk zijn om je in de huidige samenleving te kunnen redden.' Uit: Gezondheidsvaardigheden zijn basisvaardigheden! door Mirjam Fransen, Marieke Wiebing & Jany Rademakers. Ook je mentale gezondheid kan een rol spelen in je vermogen om informatie te kunnen vinden, begrijpen en toepassen. Lees: Leven met ongezonde stress.



Bekijk meer

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

9 april 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

21 mei 2024 | Taalunie Heerlijk Duidelijkdag