Nieuw op onze website: voorjaar 2023

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Kennis delen over gezondheidsvaardigheden 

Op onze website delen we kennis en direct toepasbare materialen van onze partners en uit ons brede netwerk. Hier lees je:

  • welke materialen er in het voorjaar van 2023 zijn toegevoegd
  • hoe jij jouw kennis met ons kunt delen 

 


Hulpmiddelen bij gesprekken in de zorg 

Uitbreiding begrijpjelichaam.nl 

Om patiënten goed te informeren, is het belangrijk om gebruik te maken van begrijpelijke teksten en beeld. Pharos, het OLVG, Het Spaarne Gasthuis en het BovenIJ Ziekenhuis zijn gaan samenwerken. Ze hebben een uitbreiding ontwikkeld voor begrijpjelichaam.nl. Vanaf nu vind je hier ook toegankelijk informatie over botten en gewrichten. Alle informatie is getest op begrijpelijkheid samen met taalambassadeurs van Stichting ABC. 

 

Gesprekstechnieken in de geboortezorg 

Vanuit het Lectoraat Midwifery Science van partner de Academie Verloskunde Maastricht werd in co-creatie met (aanstaande) ouders, verloskundigen en kraamverzorgenden de CHAT-geboortezorg ontwikkeld. Een gesprekstool die ondersteunt bij het inzicht krijgen in de gezondheidsvaardigheden van (aanstaande) ouders.

 

Keuzekaarten: samen beslissen in de spreekkamer

Keuzekaarten zijn er voor patiënten en zorgverleners om samen te beslissen welke zorg het best passend is. Voorheen werd hiervoor de term consultkaart gebruikt. 

 

Bekijk alle tips over gesprekstechnieken in de zorg

 

Onderwijs materialen  

Online lesmodule: Bespreken van laaggeletterdheid 

Partner Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde samen met Alliantie Voeding in de Zorg een unieke online lesmodule voor studenten (hbo-wo) en professionals in de zorg waarin theorie en simulaties elkaar afwisselen. Lees meer over deze online lesmodule.

 

Overzicht opleidingsmaterialen: Samen Beslissen 

Het programma Uitkomst Gerichte Zorg heeft een overzicht gemaakt van beschikbare materialen over samen beslissen. Ga direct naar het overzicht.

Bekijk alle tips over zorgonderwijs



Vaardigheden vergroten   

Ikwilleren.nl

Partner Stichting Lezen en Schrijven heeft een startpunt gemaakt: ikwilleren.nl Dit is een website en telefoonnummer. Mensen kunnen zichzelf aanmelden, of samen met hun zorgverlener contact opnemen. Lees meer over dit startpunt.

 

Jouw kennis delen met de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Wij delen graag jouw kennis. Hier op onze website, in onze nieuwsbrief en op onze social media kanalen. Bekijk onze veelsgestelde vragen: 

 

Meer over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Lees meer over onze alliantie, de verschillende werkgroepen en de partners
Volg ons ook op Twitter en LinkedIn.

 

Bekijk meer

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

9 april 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

21 mei 2024 | Taalunie Heerlijk Duidelijkdag