Nieuw: tips om je voorlichtingsmateriaal te testen

Categorie: Partners

Ruim één op de drie mensen heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie. 

 

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal. Er is gelukkig al veel bekend over wat goed werkt en wat minder goed werkt. Pharos maakte een digitale versie van een checklist en beoordelingsformulier voor je materialen. Daarnaast sommen ze kort enkele tips op voor het testen met je doelgroep. 

 


Begrijpelijke materialen 

Tijdens het maken van materiaal is het belangrijk om rekening te houden met iedereen. Het is goed om materiaal te ontwikkelen met de gebruikers. En juist ook de gebruikers met beperkte gezondheidsvaardigheden. 

Op onze website vind je een verzameling van diverse partners over het maken en testen van materialen. Uiteraard kan je bij 'raadplegen' inspiratie opdoen van eerder gemaakte materialen. 

 

Materiaal testen

Pharos ontwikkelt voor diverse partners voorlichtingsmaterialen. Uiteraard worden deze materialen altijd getest. In deze korte handleiding wordt hun werkwijze opgesomd. 

 

Checklist toegankelijke informatie 

De checklist toegankelijke informatie is herzien en nu digitaal beschikbaar. Ga naar de checklist toegankelijke informatie.

 

Voorlichtingsmateriaal BeoordelingsInstrument (VBI)

Het VBI helpt je om te kijken of je materiaal geschikt is voor iedereen. Ook dit instrument is nu digitaal beschikbaar. Ga naar Voorlichtingsmateriaal BeoordelingsInstrument (VBI).

 

Bekijk meer

23 november 2023 | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Nieuw: boekje praatkaarten over bariatrie

Luistertip: 'Hulp voor cliënt en patiënt bij digitale zorg'