Terugblik | Praktijkcheck: hoe begrijpelijk is jouw organisatie of praktijk?

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Op 15 november 2022 organiseerden we een webinar over de praktijkcheck. Onderstaand lees je een kort verslag.


Ga direct naar:

 

 


Webinar: praktijkcheck, hoe begrijpelijk is jouw organisatie of praktijk?

Hoe toegankelijk is jouw praktijk? Door samen met een taalambassadeur naar je praktijk te kijken, leer je waar je kan werken aan toegankelijk. Of dit nu gaat over een fysieke praktijk of bijvoorbeeld een website. 

 

Coryke van Vulpen (op de foto) is coördinator van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en Senior adviseur gezondheidsvaardigheden bij Pharos. Als host deelt zij vandaag haar ervaringen met het uitvoeren van praktijkchecks. Ze ging in gesprek met ervaringsdeskundigen en deelt algemene tips. 

 

Taalambassadeur Graddie Jansen-van Leeuwen

Graddie was zich jarenlang niet bewust dat ze minder goed kon lezen en schrijven. Haar man regelde veel. Ze is poppenmaker en kreeg een bestelling uit Amerika. Ze besloot Engelse les te gaan volgen, maar ontdekte dat ook haar Nederlands verbeterd kon worden. Ze kreeg heel veel plezier in school en besloot haar ervaringen in te zetten als Taalambassadeur. Meer over Graddie lees je via de website van partner Stichting Lezen en Schrijven

Als Taalambassadeur bij stichting ABC kijkt Graddie naar praktijken en websites. Ze benadrukt dat het beperken van de hoeveelheid tekst belangrijk is. En ze benadrukt de waardevolle rol die bibliotheken kunnen spelen. Dit is een fijne plek om te blijven leren en om gelijkgestemden te ontmoeten. 

Zelf heeft Graddie nooit schaamte ervaren, ze durft het altijd te vragen wanneer ze iets niet begrijpt. Maar ze weet dat dit wel speelt. Het is dan prettig als er wordt uitgelegd dat je in de bibliotheek nieuwe kennis op kunt doen. 

 

Eunice Hee Tahar Kooijman

Eunice Hee Tahar Kooijman is sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid bij GGD Amsterdam (Centrum voor Seksuele Gezondheid Amsterdam, CSGA). Zij wilde weten hoe toegankelijk hun praktijk was. Ze schakelde de hulp van Coryke van Vulpen en Taalambassadeur Dicky in voor een praktijkcheck. 

Uit deze praktijkcheck kwam dat er al veel goed ging. Maar er waren ook verbeterpunten. Bijvoorbeeld over de pijlen op de grond voor de routes. Naar aanleiding van het opgestelde rapport, is Eunice Hee nu aan de slag met de verbeterpunten. In de presentatie zie je enkele foto's van aspecten in de praktijk die voor de Taalambassadeur niet direct duidelijk waren. 

 

Meer weten:

 

 

Terugkijken:

 

Over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

De Alliantie Gezondheidsvaardigheden is een netwerk waarin uiteenlopende organisaties kennis delen over hoe zij rekening houden met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Er zijn inmiddels 120 partners aangesloten. Denk aan kenniscentra, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, patiëntenverenigingen, beroepsorganisaties en ontwerpers. In onderstaande video leggen we kort uit wie wij zijn en wat we doen:

 


Wil je hier meer over weten? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Bekijk meer

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

21 mei 2024 | Taalunie Heerlijk Duidelijkdag