Over Corien Maljaars

Ik ben diëtist en heb veel ervaring opgedaan in met name thuiszorgorganisaties. Diëtist is een prachtvak, en in mijn eigen bedrijf kan ik mij nog veel meer toespitsen op dat waar mijn hart ligt: schrijven en praktische voorlichtingstools ontwikkelen over voeding en dieet, in het bijzonder bij diabetes (suikerziekte). Ik schrijf voor diverse websites en magazines en ontwikkel voorlichtingsmaterialen die collega-diëtisten en andere zorgprofessionals enthousiast gebruiken. In eigen beheer geef ik het boek Diabetes&dagelijkse kost uit, voor mensen met diabetes. Omdat 1 beeld meer zegt dan 1000 woorden, gebruik ik steeds vaker beelden om mijn boodschap over te brengen, en ‘schrijf’ ik met beelden in plaats van met tekst. In een animatie-video, op praatplaten of in een beeldverhaal. Mijn video’s hebben meestal een voice-over in meerdere talen (Nederlands, Engels, Turks, Arabisch of Marokkaans, ingesproken door collega-diëtisten). Ik vind het fijn wanneer ik een berichtje krijg van een lezer of kijker die zegt dat hij nu eindelijk snapt wat hij beter wel en niet kan eten (maar ik realiseer me dan ook dat er nog veel werk aan de winkel is).


Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Ik vind het belangrijk dat ook mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zelf gezonde keuzes kunnen maken. Daar help ik hen graag bij. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan eerlijke voedingsvoorlichting en -educatie

  • met een stevig wetenschappelijk fundament
  • met een praktische inslag
  • voor ieder mens op zijn eigen manier begrijpelijk
  • in geschreven woorden, maar liever nog (in combinatie) met beeld en geluid

Ik werk zelfstandig, maar niet alleen. Ik werk graag samen, met de doelgroep en met andere (zorg)professionals, en natuurlijk aan een sterke Alliantie.

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Voorbeelden van mijn initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden zijn:

  • www.dieetvideo.nl : Dit is een videoserie over zwangerschapsdiabetes en dieet. Je vindt in de video's betrouwbare informatie. Zo kunnen vrouwen met zwangerschapsdiabetes direct zien en horen wat ze beter wel en niet kunnen eten en drinken. Deze video's zijn er als voorbereiding en aanvulling op het persoonlijke advies van de diëtist. Diëtisten kozen in 2017 dit project als 'beste idee ter verbetering van de voedingszorg voor mensen met (een hoog risico op) diabetes' (zie website DNO). Mede dankzij deze prijs kan ik de eerste 3 video’s  gratis aan iedereen aanbieden, ook met voice-over in Turks en Marokkaans Arabisch (Turkse en Marokkaanse vrouwen hebben een hoger risico op zwangerschapsdiabetes).
  • www.eetstoplicht.nl : Hier vind je een videoserie en eetadvieskaarten. Eetstoplicht is er voor mensen die diabetes of ziekten van hart en bloedvaten hebben of willen voorkomen. Dit is in samenwerking met collega-diëtist en met financiering Achterstands Ondersteunings Fonds (AOF) Amsterdam. De video's zijn beschikbaar met voice-overs in Nederlands, Turks, Arabisch en Engels.
  • www.eetstoplicht.nl/ramadan : Diabetes & Ramadan, dat kun je leren! Eetadvieskaarten in het kader van cultuursensitief programma ter verbetering van de diabeteszorg rondom de ramadan van partner Amsterdam UMC, Locatie VUmc, Afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde. 

Partner sinds:

2019

Website:

www.corienmaljaars.nl

Contactpersoon

Corien Maljaars

info@corienmaljaars.nl

06 481 465 49

“1 beeld zegt meer dan 1000 woorden”