Over Fontys  | Centre of Expertise Health

Met het Centre of Expertise Health (CoE Health) wil Fontys in samenwerking met zorgorganisaties, overheid, het bedrijfsleven, burgers en andere kennispartners in onze regio een bijdrage leveren aan een samenleving waar iedereen een eerlijke kans op een gezond leven heeft. Met het CoE Health zetten we als kennisinstituut een volgende stap door onderzoek, onderwijs en werkveld te verbinden over en tussen instituten en lectoraten. Het CoE Health zorgt voor focus, verbindt de regio nauwer met Fontys en faciliteert innovatie en samenwerking binnen Fontys.

 


Doelstellingen op het gebied van Gezondheidsvaardigheden

Samen met studenten, docenten, onze onderzoekers en het werkveld gaan we de komende jaren samen leren, innoveren en implementeren met als doel om iedereen in onze regio een eerlijke kans op een gezond leven te bieden.


Het Fontys Centre of Expertise Health draagt eraan bij dat iedereen in onze regio in de huidige, digitale samenleving een eerlijke kans heeft op een gezond leven.

Een belangrijk thema binnen het CoE Health is ‘gezondheidsvaardigheden’. Om een eerlijke kans te hebben op een gezond leven, is het in staat zijn om voor de eigen gezondheid te kunnen zorgen een voorwaarde. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het thema ‘gezondheidsvaardigheden’ besteedt daar aandacht aan. We kijken daarbij in de eerste plaats naar informatievaardigheden en digitale vaardigheden met betrekking tot gezondheidsonderwerpen. Daarnaast kijken we naar de rol van (toekomstige) professionals daarin en de (cultuur)sensitiviteit in hun werkzaamheden. Daarbij zetten wij sterk in op inclusief onderzoek en co-creatie met gebruikers met lage gezondheidsvaardigheden. 

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Onze ambitie is in onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk een grote mate van gevoeligheid te ontwikkelen voor het belang van gezondheidsvaardigheden voor de kans op een gezond leven, en de manier waarop dit kan worden verbeterd.