Over de Hartstichting

Iedereen een gezond hart, voor nu én later. Dat is de missie van de Hartstichting. De hartgezondheid van Nederland moet daarom meetbaar verbeteren. Dit doen we onder anderen door te investeren in onderzoek en mensen met verhoogd risico aan te moedigen om gezonder te leven.

 

 

Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Om de hartgezondheid van Nederland te verbeteren richten we ons op het onderzoeksveld, de zorg, de politiek, werkgevers én de mensen zelf. Onze doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden liggen vooral bij die laatste groep: mensen helpen met wat zij zelf kunnen doen.

 

We streven ernaar om de gezondheidsvaardigheden te vergroten die mensen helpen om hartgezond te leven. Daarom hebben we de volgende doelen:

 • Zo toegankelijk mogelijke voorlichting aanbieden, zodat zo veel mogelijk Nederlanders kunnen leren over het hart en hartgezond leven.
 • Mensen bewust maken van de risicofactoren op hart- en vaatziekten, de kennis vergroten over wat zij hier zelf aan kunnen doen, en hen stimuleren dit ook echt te gaan doen.
 • Mensen helpen met het herkennen van spoedgevallen en daarbij snel te handelen.

 

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

In 2019/2020 is de Hartstichting een programma gestart om intern het bewustzijn en de kennis te vergroten over hoe we onze informatie en voorlichting nog toegankelijker maken.

Sindsdien:

 • Besteden we extra aandacht aan de toegankelijkheid van onze voorlichting, bijvoorbeeld door taalniveau B1 zo veel mogelijk te gebruiken in uitingen voor algemeen publiek.
 • Hebben verschillende collega’s diverse trainingen gevolgd op het gebied van begrijpelijke taal, begrijpelijke beeldtaal, en het bereiken en betrekken van moeilijk bereikbare doelgroepen.
 • Gebruiken we hulpmiddelen om het taalniveau van onze uitingen te toetsen en aan te passen.
 • Laten we (voorlichtings)materialen testen door taalambassadeurs van Stichting ABC en gebruiken we hun feedback om deze toegankelijker te maken.

 

Per 2023 is ‘oog voor de verschillen’ ook opgenomen als een van de speerpunten van de nieuwe organisatiestrategie. Sinds 2023 werken we onder andere aan een serie laagdrempelige uitlegvideo’s over onderwerpen waar veel vragen over zijn.

 

 

 

Bekijk meer van de Hartstichting

 • Pharos video “Hoe maak je begrijpelijke voorlichting? Corine Lutz vertelt hoe de Hartstichting dat doet”.
  “Op weg naar een gezondheidsvaardige organisatie”

 • Uitleg thuis bloeddruk meten: bloeddruk meten in 5 stappen
  Het is belangrijk om vanaf je 40ste elk jaar je bloeddruk te meten. Ook als je je fit voelt. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar verhoogt wel je kans op een beroerte of hartinfarct. Gelukkig kun je een verhoogde bloeddruk vaak nog verlagen door gezonder te gaan leven. Of dat nodig is, ontdek je door te meten. Thuis je bloeddruk meten is makkelijk en betrouwbaar. Op de website van de Hartstichting staat een video en een tekst met uitleg over bloeddrukmeten.

 • Bloeddruk advies: advies bij je bloeddruk
  Wil je weten of je bloeddruk goed is? Vul je waarden in op de website van de Hartstichting en krijg direct advies dat past bij jouw bloeddruk. Check je bloeddruk hier

 • Spoedcursus: heb je even? Red een leven!

  Elke dag krijgen zo’n 500 mensen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte. Veel mensen krijgen te laat hulp. Dit moet anders! Leer binnen 5 minuten wanneer je 112 moet bellen. Doe de spoedcursus van de Hartstichting hier

 

Partner sinds:

2024

Website:

www.hartstichting.nl

Contactpersoon

Jorinde van der Velde

j.vandervelde@hartstichting.nl

“Van de mensen met hart- en vaatziekten heeft een grote groep patiënten beperkte gezondheidsvaardigheden. Net als de mensen die een groot risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Die wil je juist bereiken met je voorlichting. Het is dus van groot belang dat onze informatie begrijpelijk is.”