Over Rondom de Geboorte

Rondom de Geboorte heeft een veelzijdig cursusaanbod voor (aanstaande) ouders in Amsterdam. Het programma “Gezond en Fit Zwanger” is het boegbeeld van Rondom de Geboorte, waarin prenatale groepsvoorlichtingen, een beweeginloop en een zwangerschapscursus centraal staan. Rondom de Geboorte gunt ieder Amsterdammertje een kansrijke start.


Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden:

Zwangerschap en geboorte is een life event waarin mensen vaak ‘open staan’ voor verbeteren van leefstijl (roken, alcohol, overgewicht, etc.) en op de persoon toegesneden hulpverlening. Gezond en Fit Zwanger start vroeg in de zwangerschap en beoogt (aanstaande) ouders van min negen maanden tot 1 jaar gezondheidsvaardigheden aan te leren in de vorm van: gezond eten en drinken, voldoende bewegen, ontspannen en goed slapen, kennis over borstvoeding, veilige hechting en contact maken met je baby, vaderbetrokkenheid, huilen, troosten, slapen, het goed voor jezelf zorgen en het opbouwen van een sociaal netwerk. De afwisseling van fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling en het aanstaand ouderschap wordt door cursisten, verloskundigen en zwangerschapsdocenten als meerwaarde ervaren. Rondom de Geboorte werkt samen met partners in de prenatale-, publieke- en jeugdgezondheidszorg in de wijken rondom en op de scholen, zo dicht mogelijk bij huis, zo laagdrempelig, licht en kort mogelijk.

 

Initiatieven op het gebied van Gezondheidsvaardigheden

De inhoud van Gezond en Fit Zwanger is wetenschappelijk onderbouwd en wordt vernieuwd met inzichten uit lopende onderzoeken, klantevaluaties en signalen uit de wijk. Ook de opgedane ervaring binnen het beeldverhaal traject van Pharos wordt meegenomen om zowel het huidige aanbod als de communicatie over dit aanbod te vernieuwen. Zowel hoog als laag opgeleid, Nederlands sprekend of anderstalig, rijk of arm, alle Amsterdammers hebben recht op een kansrijke start.

Voorbeelden

  • Ontwikkeling van beeldverhaal “Zora is zwanger” over de voordelen van een zwangerschapscursus 
  • Prenatale groepsvoorlichtingen, o.a. in de vorm van een interactief spel en filmavond
  • Aanpassing van taalniveau huidig voorlichtingsmateriaal en de website naar B1
  • Gezond en Fit Zwanger is gratis voor alle kwetsbare zwangeren en hun partners in Amsterdam

Partner sinds:

2018

Website:

www.rondomdegeboorte.nl

Contactpersoon

Marja Bouma

mabouma@sag-amsterdam.nl

020-582 2086

Bekijk meer van Rondom de Geboorte

Zora is zwanger

Rondom de Geboorte