Over Taal voor allemaal

Taal voor allemaal verzorgt her- en vertalingen en geeft workshops en trainingen over begrijpelijke communicatie. Met de methode Taal voor allemaal bereik je alle lezers, bij voorkeur met eenzelfde versie voor iedereen. De methode richt zich op schrijven, het gebruik van afbeeldingen en het testen van begrip bij de lezers en zoekt altijd de balans tussen begrijpelijkheid en acceptatie. Begrijpelijk schrijven is meer dan alleen werken aan formuleringen.

 


Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Het ultieme doel van Taal voor allemaal is dat alle mensen voor hen begrijpelijke informatie krijgen van de overheid, zorgorganisaties, hulp- en dienstverleners, onderwijsinstellingen, verzekeringsmaatschappijen, de Belastingdienst, enz. Want optimaal meedoen kan als mensen goed geïnformeerd zijn en op basis daarvan weloverwogen keuzes kunnen maken. De informatie die aangeboden wordt, is vaak te ingewikkeld, te veel, verwarrend en onoverzichtelijk. Ook op het gebied van gezondheid en leefstijl.

 

Medewerkers van Taal voor allemaal:

  • Zetten (online) materialen om naar begrijpelijke informatie, volgens de richtlijnen voor schrijven, opmaak en afbeeldingen en geven tekstadviezen.
  • Testen materialen met testlezers met en zonder beperkte taalvaardigheden.
  • Geven van workshops en trainingen om anderen de methode te leren.
  • Vertalen (andermans) onderzoek naar richtlijnen en adviezen om zo onze methode steeds aan te laten sluiten bij de laatste stand van zaken.

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Taal voor allemaal levert onder andere bijdragen aan begrijpelijke informatie op het gebied van gezondheid en preventie van gezondheidsverschillen. Bijvoorbeeld:

  • Door het hertalen van voorlichtingsmateriaal over stoppen met roken, de donorwetgeving, de coronamaatregelen en patiëntfolders van ziekenhuizen.
  • Door het hertalen van (instructies van) instrumenten die gebruikt worden in hulpverlening zoals de Yucelmethode, de ABAS-vragenlijst en het Dialoogmodel.
  • Door workshops en trainingen te geven aan ziekenhuizen, organisaties voor verslavingsbegeleiding, GGZ en TBS-klinieken.

 

Kennis delen

Verschillende materialen en voorbeelden zijn gratis te downloaden via onze website. Kijk in onze online bibliotheek op: www.taalvoorallemaal.com/bibliotheek. U vindt daar ook artikelen o.a. over begrijpelijke patiëntinformatie:

  • Patiëntinformatie vaak onvoldoende duidelijk – Vakblad C van Logeion, 2023.
  • Hoe maak je patiënteninformatie beter en begrijpelijker? – Tekstblad – 2023.

 

De 2 boekjes met richtlijnen voor ‘schrijven in Taal voor allemaal’ zijn gratis te downloaden:

 

Lees hier meer over Taal voor allemaal of neem contact op. Kijk op de site bij producten om te zien wat Taal voor allemaal voor u kan doen (www.taalvoorallemaal.com/producten).

Partner sinds:

2016

Website:

www.taalvoorallemaal.com

Contactpersoon

Tessie Wittelings

tessie@taalvoorallemaal.com

06 5533 1837

Bekijk meer van Taal voor allemaal

Taal voor allemaal

Taal voor allemaal

Taal voor allemaal

Taal voor allemaal

Taal voor allemaal

Taal voor allemaal

Boekje Stoppen met roken

Taal voor allemaal