Inclusief onderzoek

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Aan de slag met inclusief onderzoek 

Wij verzamelen kennis, tips en voorbeelden uit de praktijk over hoe je rekening kan houden met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. 

Wanneer je onderzoek doet, is het belangrijk dat je óók mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden includeert. Hierover ontwikkelen onze partners steeds meer kennis. En daarom vind je nu ook bij 'Aan de slag' het onderwerp 'inclusief onderzoek'.  

 


Wat is inclusief onderzoek?  

Wanneer je onderzoek doet, is het belangrijk dat iedereen respondent kan zijn. En dat je respondenten een representatieve groep zijn. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Als het over onderzoek naar zorg en preventie gaat, dan is het belangrijk om je onderzoek toegankelijk te laten zijn voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Kunnen bijvoorbeeld ook mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven de vragenlijst invullen? Hoe en waar verspreid je je onderzoek? En worden de vragen uit je onderzoek door de respondent zo geïnterpreteerd zoals jij bedoelde? 

Partner Pharos maakt een video over toegankelijk onderzoek. Hierin vertelt Mirjam Fransen (onderzoek bij partner Amsterdam UMC) onder andere hoe zij iedereen betrekt bij haar onderzoek. 

 

Oproep: deel jouw kennis over inclusief onderzoek

Bekijk via 'aan de slag' en 'inclusief onderzoek' welke kennis en materialen we al hebben gedeeld. Jouw kennis, publicatie en voorbeelden uit de praktijk voegen we graag toe. We horen graag van je via: gezondheidsvaardigheden@pharos.nl 

Vermeld: 

  • Een link naar waar jouw kennis/materiaal te vinden is
  • Geef een korte omschrijven en geef aan voor wie het materiaal is gemaakt
  • Vermeld bij voorkeur een contactpersoon
  • Voeg een afbeelding toe, bij voorkeur in 850 x 400 pixels 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie