Verslag 9 juni 2022, netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Op donderdag 9 juni waren we te gast bij partner Nivel voor onze netwerkbijeenkomst. 
Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. 

Onderstaand lees je een kort verslag. We sluiten af met enkele foto's van deze dag.  

 


Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Na diverse netwerkbijeenkomsten die we volledig online moesten organiseren, konden we op 9 juni elkaar weer fysiek ontmoeten. Naast een inhoudelijk programma was er daarom ook tijd om kennis te maken en om kennis te delen. 

We werden warm welkom geheten door adjunct-directeur van het Nivel Roland Friele. Vanuit Pharos (coördinator van onze alliantie) zette adjunct-directeur Leon Noorlander uiteen waar we staan als het gaat om het terugdringen van gezondheidsverschillen. 

 

Plenair: Jany Rademakers over Inclusief onderzoek

Jany Rademakers is hoofd van de onderzoeksafdeling 'Gezondheidszorg vanuit het Perspectief van Patiënten, Cliënten en Burgers' (Nivel) en hoogleraar 'Gezondheidsvaardigheden en patiëntparticipatie' (CAPHRI, Maastricht University). Ze is al vele jaren zeer actief in onze alliantie. Jany deelde hoe het Nivel onderzoek doet bij en met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Eén op de vier mensen in Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het is belangrijk dat ook hun stem wordt gehoord.
Bekijk de presentatie terug.

 

Sessies

Dankzij onze partners konden we een programma aanbieden met acht verschillende sessies. Deelnemers konden zelf kiezen welke sessie ze bij wilden wonen. Onderstaand vind je kort per sessie een terugblik en aanvullende informatie. 

 

1: Gezondheidsvaardigheden, waar begin je?

Door: Geesje Tomassen, trainer gezondheidsvaardigheden
In deze workshop hebben de deelnemers eerst stilgestaan bij hun uitgangspunt op dit moment. Wat doen ze al op het gebied van gezondheidsvaardigheden? Gaan ze voor het eerst met het thema aan de gang, of zijn ze op zoek naar een zinvolle en haalbare volgende stap? Een goede vraag om jezelf te stellen is: wat gaat er eigenlijk mis als we niets doen?
Geesje maakte een overzicht met tips: Gezondheidsvaardigheden, waar begin je?


2: Inclusief onderzoek in de praktijk 

Door: Mirjam Fransen, onderzoeker Amsterdam UMC/RIVM en Mara van Beusekom, adviseur/projectleider Pharos en honorair onderzoeker Universiteit van St Andrews
In de workshop konden deelnemers ervaringen uitwisselen op inclusief onderzoek en co-creatie. Hoe vind je nou eigenlijk mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? En hoe voorkom je dat je een kleine (dezelfde) groep overvraagt? Ook het belang van vanaf het begin af aan samenwerken en –beslissen werd besproken, om ervoor te zorgen dat je ideeën aansluiten op de belevingswereld van andere mensen. In de sessie werden verder uitdagingen en tips gedeeld op het inclusiever maken van gestandaardiseerde vragenlijsten en het meekrijgen van je organisatie om de stap te durven zetten tot inclusiever werken.

Lees meer over inclusief onderzoek en over hoe je mensen kunt bereiken en betrekken
Op zoek naar advies over inclusief co-creëren? Neem contact op met Mara

Bekijk de presentatie terug: Inclusief onderzoek en co-creatie


3: In gesprek over beleid rondom gezondheidsvaardigheden

Door: Frank Kleijer, Donia Mohamed, Ministerie van VWS
Tijdens de sessie zijn we in gesprek gegaan over de huidige knelpunten in de aanpak rondom gezondheidsvaardigheden. En er is samen gekeken naar oplossingen en kansen. Zowel op het gebied van het verbeteren van vaardigheden als het begrijpelijker en toegankelijker maken van zorg.

Op 29 juni schreven Minister Kuipers (VWS) en minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) de volgende Kamerbrief: visie en agenda kwaliteit van zorg: toegang tot goede zorg voor iedereen . Met als bijlage het rapport Aanpak Gezondheidsvaardigheden - Een verkenning van beleidsmaatregelen.


4: Een ‘live’ testsessie met een Taalambassadeur

Door: Eline Heemskerk en Judith Venderbos, adviseurs begrijpelijke zorg bij Pharos en Dicky Gingnagel, Taalambassadeur bij Stichting ABC
De deelnemers van deze sessie mochten vooraf hun voorlichtingsmaterialen insturen. Taalambassadeur Dicky liet samen met Eline en Judith zien hoe je voorlichtingsmateriaal kan testen op begrijpelijkheid. Wil je zelf jouw materiaal testen? Lees de tips van Pharos.

5: Hoe maken we toegankelijke informatie beschikbaar voor iedereen? 

Door: Diandra de Jong, Inforium
We zien dat toegankelijke informatie wordt ontwikkeld met zowel publieke als private middelen. Hierdoor is niet altijd alle informatie vrij toegankelijk. We zijn in gesprek gegaan over de dilemma's die hierbij komen kijken. Wat is er nodig om al het materiaal vrij toegankelijk te maken voor iedereen? En welke samenwerkingen zijn er al in het land? 

Met een mix van professionals uit verschillende werkomgevingen is uitgebreid gesproken over het toegankelijk maken van goede informatie. Onder de deelnemers bleek men zelf ook initiatieven gestart te zijn, zoals een voedingsadvieskaart voor mensen met diabetes. Iedereen onderstreept het belang van toegankelijke informatie, maar in de praktijk komen we allerlei uitdagingen tegen. Tegelijkertijd blijft de motivatie onverminderd en komt er gelukkig steeds meer aandacht voor toegankelijke informatie.
Wil je verder praten over dit onderwerp? Dat kan bijvoorbeeld in onze besloten LinkedIn groep.  


6: De gezondheidsvaardige organisatie

Door: Coryke van Vulpen, senior adviseur gezondheidsvaardigheden bij Pharos en coördinator van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden
Tijdens deze sessie gingen we in gesprek over de kenmerken van een ‘gezondheidsvaardige organisatie’. We bespraken de cirkel met 10 kenmerken van Pharos en vulden de bijbehorende “Test: Hoe begrijpelijk is mijn organisatie voor iedereen?” in. De deelnemers deelden waar ze al ver in zijn en waar nog verbeterkansen liggen. Tijdens de sessie werden mooie voorbeelden gedeeld. Eén organisatie gaf aan dat zij al langer met de test werken, en aan de hand van de scores verschillende werkgroepen hebben opgesteld om aan de deelthema’s te werken. Een andere deelnemer opperde om deze test in te zetten via de beroepsvereniging en zo elkaar te stimuleren om aan de slag te gaan. Een algemene conclusie was dat de cirkel en de test duidelijk maken dat het thema gezondheidsvaardigheden een organisatiebrede verantwoordelijkheid is, en zeker niet alleen bij de zorgprofessional of de communicatiemedewerker ligt. Het kan de ‘voorlopers’ in gezondheidsvaardigheden helpen dit thema breder te agenderen binnen de organisatie.

Bekijk 'In 10 stappen naar een begrijpelijke organisatie' of de presentatie: De Gezondheidsvaardige Organisatie.

7: eHealth en laaggeletterdheid: ervaringen en kansen


Door: Jessica van den Doel en Tim Groenenboom, adviseurs van Stichting Lezen en Schrijven
Wat speelt er bij laaggeletterden rond eHealth? Stichting Lezen en Schrijven ging met hen in gesprek. Tijdens deze sessie zijn de uitkomsten hiervan gedeeld. We hebben laten zien hoe een lokale taalinfrastructuur werkt en dat de lokale taalhuizen en taalnetwerken een rol kunnen spelen bij de inzet van eHealth. Dit omdat in een Taalhuis expertise rondom laaggeletterdheid aanwezig is en medewerkers ook de werklast van zorgpraktijken kunnen verlichten. Win-win dus. We horen graag van iedereen die mogelijkheden ziet om eHealth toegankelijk te maken en laaggeletterden naar cursusaanbod door te verwijzen. We gaan graag een samenwerking aan! 

Bekijk de handout inclusief contactgegevens om aan de slag te gaan.

8: Gezondheidsvaardigheden in het onderwijs

Door: Wim van LankveldHAN University of Applied Sciences en voorzitter van onze Werkgroep Opleiding en Onderwijs
Vanuit de werkgroep Opleiding en Onderwijs willen we meer aandacht voor ‘gezondheidsvaardigheden’ en de impact daarvan op iemands gezondheid. Hoe realiseren we dit in het onderwijs? Aan de hand van de Disney methode is zijn we aan de slag gegaan. Welke dromen zijn er en hoe kunnen we deze realiseren? Lees de korte inventarisatie.

Bedankt!

We kunnen onze netwerkbijeenkomsten organiseren dankzij onze partners. Daarom willen we het Nivel nogmaals bedanken voor de gastvrijheid. En ook alle sprekers die een sessie hebben verzorgd. Het was erg fijn om een grote groep partners en geïnteresseerden te kunnen ontvangen. Alle aanwezigen hebben een evaluatie ontvangen. Heb je suggesties voor één van onze volgende bijeenkomsten? Dan komen we graag met je in contact.

 

Meer over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden: 

  • We organiseren twee maal per jaar een netwerkbijeenkomst. De volgende bijeenkomst is in het najaar. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (onderaan deze pagina) om op de hoogte te blijven van toekomstige bijeenkomsten en ander nieuws vanuit de alliantie. 
  • In onze besloten LinkedIn groep kan je verder praten, vragen stellen en kennis delen.
  • Ben je nog geen partner van de alliantie? Lees meer over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden.

Bekijk meer

25 september 2024 | Minisymposium ‘Een gezondheidsvaardiger toekomst voor nierpatiënten’

28 november 2024 | Uitwisselingsbijeenkomst Gezondheidsvaardige GGD'en

19 november 2024 | MST is er voor iedereen: kennisdag over gezondheidsvaardigheden