Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Vandaag is de Week van de Alfabetisering  van start gegaan (maandag 9 t/m zondag 15 september 2019). Elk jaar organiseert partner Stichting Lezen en Schrijven deze week om aandacht te vragen voor deze basisvaardigheid. 

Dit jaar is het thema Durf! Lees alles over deze week op de website: www.weekvandealfabetisering.nl.

 

Uit onze veelgestelde vragen:

Is er een verband tussen lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid?

Ja, er is een verband. Sommige mensen die beperkt gezondheidsvaardig zijn, hebben ook moeite met lezen en schrijven. Echter omvat het begrip gezondheidsvaardigheden meer dan kunnen lezen en schrijven. 

 


Laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden

Eén op de drie volwassenen in Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid en zorg. Geletterdheid speelt een belangrijke rol binnen gezondheidsvaardigheden. Beperkte gezondheidsvaardigheden hangen samen met slechtere gezondheidsuitkomsten: een minder goede gezondheid en een grotere kans op vroegtijdig overlijden. Samen kunnen we werken aan de oplossing van dit probleem. De oplossing komt van twee kanten: het verbeteren van (gezondheids)vaardigheden én het toegankelijker en eenvoudiger maken van zorg en gezondheidsinformatie.

Lees: Gezondheidsvaardigheden zijn basisvaardigheden

 

Verbeteren van vaardigheden

Eén kant van de oplossing is het toegankelijk maken van onderwijs. Het verbeteren van vaardigheden zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Onze partners werken hier aan. Een samenvatting van diverse materialen is te vinden op onze website via 'gezondheidsvaardigheden verbeteren'.

Lees: Factsheet Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden

 

Toegankelijke informatie

De andere kant van de oplossing is toegankelijke informatie. Jouw boodschap, vindbaar, begrijpelijk en toepasbaar voor iedereen. Dat is niet eenvoudig, maar er zijn gelukkig talloze voorbeelden die je kunnen inspireren. Onze partners delen ook hun kennis over het ontwikkelen van materialen en het testen van je materiaal bij de doelgroep.  

Lees: Zorg op maat Hoe kunnen we de zorg beter laten aansluiten bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden?

 

Meer weten?

De partners van de alliantie delen kennis. Op deze website, tijdens onze netwerkbijeenkomst maar ook het gehele jaar door in onze LinkedIn groep. Wil je meer weten over onze alliantie of ook partner worden? We horen graag van je! 

 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie