Lees-, kijk- en luistertip

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Meer leren over Gezondheidsvaardigheden 


In 2021 zagen we weer meer aandacht voor het onderwerp gezondheidsvaardigheden. In deze pandemie wordt het duidelijk dat onze informatie over zorg en preventie niet voor iedereen toegankelijk is. Enerzijds omdat de informatie niet passend wordt aangeboden. Anderzijds omdat we er voor moeten zorgen dat iedereen goede basisvaardigheden heeft. 

 


Ongeveer 3 op de 10 mensen hebben beperkte gezondheidsvaardigheden. In bovenstaande video zie je hoe dat zit en wat je kunt doen. Veel mensen in ons land werken hard aan het agenderen van dit thema. En daarom vind je hier een lees-, kijk-, en luistertip. 

 

Leestip: hoe het óók kan, opgetekend door Pharos


Pharos maakte dit jaar een serie korte verhalen. De serie zijn voorbeelden van hoe het ook kan. 

Mensen die leven in een sociaal kwetsbare situatie worden niet genoeg betrokken bij onderzoeken. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met lezen en schijven. Spreken niet goed Nederlands of kunnen slecht met een computer werken. Onderzoekers denken daardoor dat ze niet geschikt zijn om mee te doen. Ook weten ze vaak niet hoe ze deze mensen moeten bereiken.

Maar doordat deze mensen worden buitengesloten, sluiten de aanbevelingen uit de onderzoeken niet aan bij wat zij nodig hebben om gezond te leven. Ook al denken onderzoekers dat hun aanbevelingen voor de meeste mensen gelden. Daardoor worden de verschillen in gezondheid groter.

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Piet van Horrik en onderzoeker Maike Klip aan het woord. Samen testen zij de app CoronaMelder van de Rijksoverheid. Lees: ‘De uitslag van de Corona-test is positief: dan heb je het toch niet?’

 Of lees de andere verhalen:

 

Kijktip: webinars 'Iedereen snapt de dokter toch?' door mProve ziekenhuizen  

Michael van Balken was gastheer tijdens de webinars: 'Iedereen snapt de dokter toch?'. De webinars zijn georganiseerd door de mProve werkgroep 'Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden'. Diverse partners werkten mee aan deze webinars. In de eerste webinar was aandacht voor de wetenschappelijke kijk op beperkte gezondheidsvaardigheden. In de tweede webinar kwam de praktijk aan bod. En in de derde webinar stond een praktische tip centraal: de terugvraagmethode. 

Bekijk alle webinars via mprove.nu.


 

Luistertip: podcast 'Voorzorg' over digitale toegankelijkheid van de zorg  

  

In deze podcast hoor je meer over digitale toegankelijkheid. Het is bij de digitalisering van de zorg juist belangrijk om rekening te houden met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

 

Verder praten

 

Heb jij ook een goede tip? Word lid van onze LinkedIn groep. Hierin kan je jouw kennis delen. Je kan er ook vragen stellen of kennismaken met andere betrokken professionals uit ons netwerk.

 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie