Begrijpelijke informatie voor iedereen - videoserie

Categorie: Partners

Begrijpelijke informatie voor iedereen. Hoe doe je dat?

In deze serie van korte video's gemaakt door Pharos zie je hoe je kan werken aan begrijpelijke informatie. Ze brengen in beeld hoe je, elke zorgprofessional in zijn eigen werkveld, bij kan dragen aan begrijpelijke informatie voor iedereen. 


Ga direct naar: video serie 

 


Videoserie over begrijpelijke informatie

In deze serie leggen een zorgverlener, een voorlichter en een onderzoeker uit wat zij doen om de zorg toegankelijk, begrijpelijk en inclusief te maken. Bij elke video vind je aanvullende informatie van Pharos. Pharos is coördinator van onze alliantie. 

 

De terugvraagmethode helpt bij toegankelijke zorg. Dr Markus Oei legt uit hoe dat werkt.


Hoe zorg je als zorgverlener dat al jouw informatie goed wordt begrepen? In deze video legt Dr Markus Oei uit hoe hij dat doet. Bijvoorbeeld met de de terugvraagmethode, oftewel je patient vragen of hij/zij in zijn/haar eigen woorden wil vertellen wat jullie besproken hebben. Markus Oei is als KNO-arts verbonden aan het Flevoland Ziekenhuis.

Wil je hier meer over weten? Ga naar: pharos.nl/terugvraagmethode 

 

Begrijpelijke voorlichting voor patiënten, Dr Markus Oei legt uit hoe je dat doet.


Voor goede persoonsgerichte zorg is het belangrijk dat de patiënt je begrijpt. Dr Markus Oei gebruikt hiervoor de ‘zwembadmethode’. Bied informatie aan op een manier die past bij de patiënt. Er is al veel toegankelijke informatie beschikbaar. Je hoeft als zorgverlener deze informatie niet zelf te maken, maak gebruik van de materialen die er zijn. Markus Oei is ook oprichter van partner Stichting Betrouwbare Bron en Inforium.   

Bekijk welke voorlichtingsmaterialen Pharos kosteloos beschikbaar stelt of laat je inspireren via: pharos.nl/begrijpelijkmateriaal
Vind direct toepasbare materialen van al onze partners via raadplegen.

 

Hoe maak je begrijpelijke voorlichting? Corine Lutz vertelt hoe de Hartstichting dat doet.


Voorlichtingsmaterialen zijn niet altijd begrijpelijk voor iedereen. Corine Lutz werkt bij de Hartstichting en ging met behulp van Pharos aan de slag om hun materialen begrijpelijker te maken. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben de informatie getest. De voorstellen voor verbetering heeft Hartstichting doorgevoerd. De informatie is daardoor begrijpelijker voor iedereen.

Wil jij jouw informatie begrijpelijker maken? Ga naar: pharos/nl/testjemateriaal

 

Inclusief onderzoek: bereik en betrek juist laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bij je onderzoek. Tips van Mirjam Fransen


Als je onderzoek doet naar zorg en gezondheid is het belangrijk om iedereen, juist ook mensen die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie of mensen die laaggeletterd zijn, bij dit onderzoek te betrekken. Onderzoeker Mirjam Fransen legt uit hoe je dat doet. Onder andere door je vragenlijsten te testen op begrijpelijkheid.

Meer hulpmiddelen en tips voor een begrijpelijk, inclusief onderzoek vind je op pharos.nl/inclusiefonderzoek

 

Meer over begrijpelijke informatie voor iedereen

2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. En 25% van de volwassen Nederlanders hebben beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben moeite met het kunnen vinden, begrijpen en toepassen van informatie over zorg en preventie. Pharos ontwikkelt en deelt kennis en materialen om hier als zorgprofessional beter mee om te gaan. 

 

 

 

 

Bekijk meer

Verslag Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 12 september 2024

25 september 2024 | Minisymposium ‘Een gezondheidsvaardiger toekomst voor nierpatiënten’

28 november 2024 | Uitwisselingsbijeenkomst Gezondheidsvaardige GGD'en