Gezocht: deelnemers burgerforum ERUDIGIT

Categorie: Partners

Burgerforum ERUDIGIT-project (‘Empowering citizens for responsible use of direct to consumer genetic testing’)

Binnen het ERUDIGIT-project wordt onderzoek gedaan naar de medische & psycho-sociale impact van DNA-thuistesten op Nederlandse burgers. Er is een focus op de gezondheid-gerelateerde DNA-thuistesten die mogelijk levensstijl/gezondheidskeuzes kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan kans op ziektes, maar ook bijwerkingen van medicijnen, gevoeligheid voor voeding (zoals lactose-intolerantie) en atletisch vermogen.


Ga direct oproep: Onderzoek naar DNA-thuistesten: jouw mening telt!

 

Burgerforum ERUDIGIT

Het ERUDIGIT project wordt uitgevoerd door onderzoekers van partner AmsterdamUMC, in samenwerking met partner UMC Utrecht en gefinancierd door ZonMw. 

 

Ze gaan aan de slag met een burgerforum en zoeken daarvoor leden. In samenwerking met Erfocentrum is hiervoor een brief in begrijpelijke taal opgesteld. 

 

Burgers zijn onderdeel van het studie-cohort en óók de doelgroep van één van de eindproducten. Daarom vinden de onderzoekers het belangrijk om ook burgers mee te laten kijken naar de methodiek en (uiteindelijk) de resultaten van het onderzoek. Zij beoordelen bijvoorbeeld of vragen die de onderzoekers willen stellen in interviews/vragenlijsten begrijpelijk zijn, en wat behaalde resultaten in het onderzoek volgens hen betekenen. Deze groep burgers die meekijkt, heet het ‘burgerforum’. Aangezien niemand hetzelfde is en verschillende mensen dingen anders kunnen interpreteren, willen de onderzoekers idealiter een socio-demografisch heterogene studiepopulatie, en ook een socio-demografisch heterogeen burgerforum. Op deze manier verzekeren ze zich dat vragen die aan de studiepopulatie gaan worden gesteld, begrijpelijk zijn voor iedereen.

 

 

Praktische informatie

  • Voor de leden van het burgerforum is een reiskosten en kleine onkosten vergoeding beschikbaar. 
  • Je kunt je aanmelden door een mail te sturen aan Danny Bruins: d.bruins@amsterdamumc.nl. Je zult dan uitgenodigd worden voor een telefoongesprek. Je kunt dan kort kennismaken en je krijgt meer uitleg over het onderzoek. 
  • Lees de gehele oproep: Onderzoek naar DNA-thuistesten: jouw mening telt!.

 

Het delen van dit bericht wordt gewaardeerd. 

 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie