Jeanny Engels over: Handreiking Aandacht voor zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden

Categorie: Partners

Jeanny Engels werkt voor partner Vilans. Recentelijk publiceerden ze de Handreiking Aandacht voor zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden.

Wij stelden haar drie vragen. 

 


Wat is het doel van deze handreiking?


De handreiking heeft als doel je te ondersteunen bij het herkennen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, het aanpassen van de communicatie en de praktijk en het versterken van zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Je kunt het document voor verschillende doeleinden gebruiken:

  1. Als je meer over beperkte gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement wilt weten (deel 1).
  2. Als je een traject wil beginnen om jouw (huisartsen)praktijk beter aan te laten sluiten op deze patiënten en wilt weten wat daarbij komt kijken (deel 2).
  3. Als je wilt weten welke inhoudelijke stappen je kunt zetten om concreet aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw (huisartsen)praktijk. Bijvoorbeeld: het opstellen van een teamplan en het achterhalen van de doelgroep (deel 3).
  4. Als je wilt weten hoe je de wachtkamer geschikt maakt, hoe je een consult voert met deze groep en hoe je zelfmanagement in de praktijk brengt (deel 4).


Voor wie is deze handreiking gemaakt?

Deze handreiking is bedoeld voor mensen in de eerste lijn die:

• Zich betrokken voelen bij deze doelgroep en graag meer hierover willen weten.

• Een verandertraject willen beginnen in de (huisartsen)praktijk waar ze werkzaam zijn.

• De opdracht krijgen om een verandertraject te beginnen in de (huisartsen) praktijk waar ze werkzaam zijn.

Wordt de handreiking al gebruikt?

Zeker, dit lees je onder andere in het interview dat ik had met Praktijkverpleegkundige Diana Terwint. "Voor mij heeft het enorm geholpen om de begrippen helder te krijgen. Wat zijn gezondheidsvaardigheden? Wat is laaggeletterdheid? Na het lezen vielen bij mij de kwartjes. Daarnaast heeft de handreiking me geholpen het traject inzichtelijk te krijgen. Het was voor mij de eerste keer dat ik zo’n verandertraject deed. De handreiking heeft me geholpen bij de voorbereiding van het project. Het werkt erg prettig om alle stappen te zien, wetende dat ik me daaraan kon houden. Dat was mijn leidraad. Dat gaf me vertrouwen. De handreiking is echt mijn heilige boekje geworden.’ 

 

Download de handreiking via Zorg voor Beter. Hier kan je ook je feedback achter laten.

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie