verslag netwerkbijeenkomst 10 november

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Op dinsdag 10 november 2020 organiseerden we onze netwerkbijeenkomst. Hier kan je informatie terugvinden over de plenaire opening en de diverse sessies. 

Wil je in contact blijven met andere geïnteresseerden? Meld je aan voor onze besloten LinkedIn groep. Hier kan je het gehele jaar door kennismaken en kennis delen. 

 


10 jaar de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Coördinator van onze alliantie Coryke van Vulpen opende de netwerkbijeenkomst plenair. De Alliantie Gezondheidsvaardigheden bestaat dit jaar 10 jaar. Ze deelde 10 hoogtepunten van het afgelopen decennium. 

 Bekijk de opening op YouTube. In de omschrijving van de video vind je de 10 hoogtepunten inclusief links naar aanvullende informatie. 
Tijdens de opening werd er twee maal gewerkt aan een woordweb.Vervolgens konden deelnemers in twee rondes kiezen uit verschillende sessies om deel te nemen. Onderstaand lees je kort aanvullende informatie. 


Sessies in ronde A 

Sessie A1 

Door: Ton Drenthen, NHG

 

Thuisarts.nl heeft het Certificaat van toegankelijkheid gekregen. Dit betekent dat Thuisarts.nl voldoet aan de AA richtlijnen van het Waarmerk drempelvrij.nl. Tijdens de sessie kregen de deelnemers inzicht in de verschillende manieren waarmee je een (gezondheids)website toegankelijker kunt maken, en welke hulpmiddelen daarbij bruikbaar zijn.  

Bekijk de presentatie van Ton. Mocht je nog vragen hebben, neem contact op via e-mail

 

Sessie A2

Door: Sarah de Jong, Takeda & Helga Dres

 

Informatie over afweerstoornissen en antistoffen is vaak complex. Kan dit begrijpelijker worden gemaakt voor patiënten?

Sarah en Helga deelden hun ervaringen bij het maken van eenvoudiger materiaal zoals praatkaarten over o.a. complexe onderwerpen zoals medicijnen, het afweersysteem en afweerstoornissen. Binnenkort is hun materiaal online te raadplegen via deze link.

Bekijk de Methodiekbeschrijving voor het ontwikkelen van praatkaarten.
Heb je nog vragen of wil je meer weten, neem dan contact op met Sarah via e-mail.

 

Sessie A3

Door: Karin Cortenbach, Taal voor allemaal 

 

Karin Cortenbach is ontwikkelaar bij en van Taal voor Allemaal. In deze sessie is naar aanleiding van de nieuwe Donorwet besproken:

  • Hoe maak je een gevoelig onderwerp begrijpelijk voor mensen met lage taalvaardigheden?
  • Krijgen mensen meer handelingsopties na het aanbieden van begrijpelijke teksten?

Bekijk haar presentatie. Vind meer informatie over Taal voor Allemaal of bekijk het resultaat van de samenwerking met Koraal. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met Karin via e-mail of telefonisch via 06 48 12 70 67.

 

Sessie A4

Door: Marieke Rams & Vincent Bakker, Dialogue Trainer

 

In deze sessie is kennis gedeeld over hoe je online gesprekstechnieken kan trainen. 

Begrijpelijker communiceren met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden doe je onder andere door je taalgebruik aan te passen; gebruik korte zinnen en eenvoudige woorden (geen jargon!). Wees bij het uitleggen zo concreet mogelijk en sluit aan bij het taalgebruik van de patiënt. Om te controleren of de patiënt het inderdaad heeft begrepen, kun je de terugvraagmethode gebruiken, bijvoorbeeld: “Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd. Wat gaat u thuis vertellen (of doen)?” Hierna kun je, indien nodig, nog bijstellen of aanvullen.

Dit kan je oefenen met de trainingsmodule 'Goed Begrepen' (kosteloos beschikbaar).
Meer weten over 'Goed Begrepen' lees je op de website van Dialogue Trainer.
Mocht je vragen hebben, mail Marieke of Vincent.

 

Sessie A5

Door: Janke Oosterhaven

 

Tijdens deze sessie deelde Janke kennis over de relevantie van cliëntperspectief in chronische pijnrevalidatie en bij de ontwikkeling van educatiemateriaal afgestemd op beperkte gezondheidsvaardigheden.
Bekijk haar presentatie of lees meer over Dr. Janke Oosterhaven en haar promotieonderzoek.

Bekijk het educatie materiaal in co-creatie ontwikkeld met cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden (video's te raadplegen via YouTube):

Mocht je vragen hebben, mail Janke.

Sessies in ronde B (16.00 - 16.30) 

 

Sessie B1

Door: Mariel Derksen, HAN & Eric Jutten, The Simulation Crew

 

Virtual reality om laaggeletterdheid te herkennen en het taboe te doorbreken. Mariel en Eric lieten zien hoe dit precies werkt. Bekijk hun presentatie of lees meer over de leergemeenschap laaggeletterdheid
Eerder verscheen er dit artikel in ICT&Health over dit project.

Sessie B2

Door: Jeanny Engels, Vilans

 

De deelnemers hebben inzicht gekregen in de succesvolle elementen om gezondheidsvaardigheden op te schalen in de regio. Op welke manier je dat kunt doen en met welke partners. Daarnaast is inzicht verkregen in hoe het Adviesrapport ‘Aandacht voor gezondheidsvaardigheden in de huisartsenzorg tot stand is gekomen. Ook zijn ideeën besproken hoe de deelnemers met de aanbevelingen uit dit rapport in de eigen regio aan de slag kunnen.

Lees dit nieuwsbericht voor meer informatie of neem contact op met Jeanny via e-mail.
 

 

Sessie B3

Door: Michelle Duurkoop - van den Brink, stichting KIJKsluiter 

 

In deze sessie is kennis gedeeld over het belang van testen testen met de eindgebruiker. In deze presentatie vind je enkele adviezen en tips direct zelf aan de slag.

Bekijk meer op de website van stichting KIJKsluiter. Of neem contact op met Michelle via e-mail of bel haar op 06 1700 5405.

 

Sessie B4

Door: Marjolijn van Leeuwen & Anna de Haan, Pharos

 

Marjolijn heeft veel beeldverhalen ontwikkeld. En ze ontwikkelde ze een korte handleiding: Hoe gebruik ik beeldverhalen in de opvoedondersteuning? Er werden voorbeelden gegeven over opvoedondersteuning, maar de tips zijn breder toepasbaar. Bekijk de presentatie.
De tips komen voort uit de onderzoekservaring van Pharos. Mocht je nog vragen hebben, neem contact op met Marjolijn via e-mail.  

 

Meer over gezondheidsvaardigheden

 

 

 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie